Zamieszczone przez buffalo
[O1] Piszczące hamulce
Zwiń
X
-
[O1] Piszczące hamulce
Tydzień temu wymieniałem klocki hamulcowe z przodu (tarcze sie ostały, bo są w dobrym stanie). Na początku piszczały (tonacja A) jakby pod koniec hamowania - pomyślałem, że się dotrą i będzie wszystko w porządku. Póxniej musiałem jechać na wymianę czujnika ABS i zacisk hamulcowy musiał być zdjęty. Po tej naprawie klocki piszczą jak wcześniej a dodatkowo piszczą w innej tonacji (znacznie głosniejszej i bardziej dokuczliwej) jak tylko dotknę pedału hamulca (tonacja B).
Reasumując.
- dotykam pedału hamulca (zaczynam wciskać) - tonacja B
- mniej więcej w połowie ruchu pedału hamulca cisza.
- jak już się zatrzymuję tonacja A.
Tonacja B jest tak głośna, że nawet włączone radio jej nie zagłusza. Oba dźwięki dobywają się z przodu samochodu i tylko, gdy tarcze są w miarę rozgrzane - zaraz po ruszeniu z parkingu lub wyjechaniu z garażu cisza jak makiem zasiał.
Czy z tym da się coś zrobić?_________________
Octavia II: BSE 1.6 MPI 102 KM
Octavia III: CHPA 1.4 TSI 140 KM
Piszczenie hamulców nie ustało. Na innych forach wczytałem, ze piszczenie może być spowodowane rezonansem, w jaki wpadają klocki zwłaszcza, gdy piszczenie jest silniejsze przy słabym hamowaniu (tak jest u mnie). Sposobem na ten rezonans jest posmarowanie klocka specjalną pastą (gumową) na styku klocka i zacisku. Czy któryś z kolegów stosował tą metodą lub chociaż o niej słyszał?_________________
Octavia II: BSE 1.6 MPI 102 KM
Octavia III: CHPA 1.4 TSI 140 KM
Ja miałem podobny problem. Okazało się u mnie że miałem jakieś luzy w zawieszeniu i to powodowało takie odgłosy. Ale równie dobrze może to być wina krzywych tarcz albo po prostu kijowe klocki...http://www.obslugaimprez.com/
Nagłośnienie, Oświetlenie, Konferencje, Koncerty, Bankiety, Multimedia
Komentarz
-
Komentarz